Zonnepanelen op dak Waterschap Tiel voor particulieren

12-03-2015

Over een paar maanden kunnen particulieren 100% groene energie opwekken met zonnepanelen op het kantoordak van het Waterschap Rivierenland. Het is het eerste project in Gelderland waar particulieren de opbrengst van de eigen zonnepanelen op andermans dak mét belastingvoordeel kunnen verrekenen met de eigen energierekening. Bestuurder Hennie Roorda van het Waterschap tekende met directeur Erik Zweers van Energie van Hollandsche Bodem de overeenkomst voor de exploitatie van het dak.

 

    

In aanwezigheid van notaris De Wit van Hekkelman tekenden heemraad Hennie Roorda van het Waterschap Rivierenland en Erik Zweers van Energie van Hollandsche bodem de overeenkomst voor het zonnedak Blomboogerd (foto Gerard Verschooten)

 

Stroom voor huishoudens

Op het dak van het Waterschap-kantoor komen 192 panelen die 45.000 kWh stroom per jaar leveren. De ‘postcoderoosregeling’ maakt het mogelijk dat bewoners die geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen leggen, toch zonne-energie kunnen opwekken en de eigen energierekening kunnen verlagen. De terugverdientijd van de panelen is gemiddeld 8 jaar. Wie in de postcodes 4001-4006, 4011 en 4017 woont kan vanaf nu meerdere panelen aanschaffen. De toewijzing is op basis van volgorde van inschrijving bij Energie van Hollandsche bodem.

 

Duurzaam beleid

Waterschap Rivierenland zorgt in een gebied van Gorinchem tot de Duitse grens voor schoon water en veilige dijken. Het Waterschap streeft naar een duurzame bedrijfsvoering en een minimale belasting van de omgeving. Dat doet het waterschap door te werken aan het opwekken van zoveel mogelijk eigen duurzame energie, het faciliteren van duurzame projecten in de omgeving, het werken aan duurzaam waterbeheer en hergebruik van grondstoffen en afvalstoffen, en het anticiperen op de komende klimaatverandering.