Primeur voor Tiel: Eerste Gelderse postcoderoosproject

22-10-2015

 

Energie van Hollandsche bodem uit Nijmegen ontwikkelde het zonnedak

Ed Nijpels: ‘een mooi voorbeeld van duurzame samenwerking’

 

 (foto Hans Anneveldt)

 

De leden van de energiecoöperatie ‘Blomboogerd’ in Tiel hebben de zonne-installatie op het dak van Waterschap Rivierenland in bedrijf genomen. Het zonnedak ‘Blomboogerd’ is het eerste in Gelderland gerealiseerde ‘postcoderoosproject’, en zelfs één van de eerste in Nederland. Aanwezig was onder meer Ed Nijpels, die voor de SER de voortgang van het Energieakkoord bewaakt. Nijpels gaf aan zeer verheugd te zijn. “ Het is een mooi voorbeeld van samenwerking en een stimulans voor duurzame vervolgprojecten”.

 

Uit handen van Heemraad Hennie Roorda ontvingen IJmert Muilwijk en Ed Nijpels van de Borgingscommissie Energieakkoord de handreiking Wind en Zon, opgesteld door de Unie van Waterschappen. Roorda: ‘we willen met alle waterschappen sterk inzetten op de productie van duurzame energie’. De handreiking is een inspiratiebron voor waterschapsbestuurders die aan de slag gaan met wind- en zonprojecten.

 

Postcoderoosregeling

De postcoderoosregeling is in 2014 afgesproken in het Energieakkoord van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke groepen. De regeling maakt het mogelijk dat particulieren en ondernemers (MKB) die binnen het postcoderoosgebied (van de plaats van de zonne-installatie) wonen en of werken mee kunnen doen met een initiatief zoals dat in Tiel. Met de opgewekte zonne-energie gaan de leden van de energiecoöperatie ‘Blomboogerd’ hun energierekening verlagen.

 

Zonnedak

De 129 panelen op het dak in Tiel gaan ongeveer 31.000 kWh stroom per jaar leveren. De leden van de energiecoöperatie gaan deze verrekenen met de eigen energierekening. Om mee te kunnen doen is voorwaarde dat men gehuisvest is in de postcodegebieden 4001-4006, 4011 en 4017.

 

Zie ook bericht op website van het SER energieakkoord