Waarom word ik lid van een energiecoöperatie?

Om in aanmerking te komen voor een lager tarief aan energiebelasting (ruim 10 cent per kWh), moet jij lid zijn van een energiecoöperatie of Vereniging van Eigenaren. Deze regelig geldt alleen voor kleinverbruikers. (dat betekent dat jij minder dan 10.000 kWh per jaar verbruikt) die samen eigenaar (daarom een energiecoöperatie) zijn van een zonne-installatie en in een zogenoemde postcoderoos rondom de installatie wonen.

Hoe werkt de energiecoöperatie?

De energiecoöperatie houdt bij wat jouw panelen in het zonnepark aan stroom produceren. Dat geeft de coöperatie door aan jouw energiebedrijf. Het energiebedrijf verrekent het belastingvoordeel in jouw energierekening. Dat voordeel is nu (2016) een korting van ruim 10 cent per opgewekte kWh (inclusief BTW gaat het om ruim 12 cent). Verder deel je in de winst van de stroom die jouw panelen opwekken. De energiecoöperatie verkoopt de stroom van het zonnepark of –dak, trekt daar vervolgens de jaarlijkse kosten van de zonnepanelen voor onderhoud, verzekering, huur, administratie etc. van het zonnepark af. Ze verdeelt de resterende opbrengst over de leden naar rato van het aantal zonnepanelen waarmee je deelneemt in het zonnepark of –dak. Jouw voordeel is dus tweeledig: een lagere energierekening en winst uit verkoop van de stroom).

 

Hoe schrijf ik in?

Als jij 18 jaar of ouder bent schrijf jij je in door het invullen van het formulier van het project waar jij belangstelling voor hebt Je kunt je inschrijven voor meer projecten. Daarna ontvang jij van Energie van Hollandsche bodem een ledenovereenkomst. Ga je daarmee akkoord dan ben jij automatisch lid van de energiecoöperatie van het zonnepark.

Hoe schrijf ik me in voor een nog te ontwikkelen zonnepark?

Als er geen zonnepark bij jou in de buurt is, meld je je aan als belangstellende. Bij genoeg belangstelling zoeken wij een plek voor een zonnepark (of dak) bij jou in de buurt.